18 hyvää syytä lähteä Kanadaan vaihtoon

Kanadaan ei kannata lähteä etsimään pikku-Amerikkaa, yhteiskunta ja koulutusjärjestelmä siellä ovat aivan erilaisia kuin Yhdysvalloissa. Vaikka mielessä siintäisivät Kalifornian palmurannat tai itärannikon Ivy League -koulut, suosittelen lämpimästi tutustumaan Kanadan tarjontaan. 

Kanada – liian hyvä ollakseen totta?

Kanada on vähemmän otsikoissa kuin eteläinen naapurinsa ja ehkä juuri tämän takia tuntuu siltä, että Kanadasta on kaikessa hiljaisuudessa kasvanut maa, joka vaikuttaa suorastaan liian hyvältä ollakseen totta. 

Kanadalaisen Globe and Mailin artikkelissa ,”Canadian culture: A category?” käsiteltiin maahanmuuttajien näkemyksiä kanadalaisten suhtautumisesta muihin kulttuureihin. Kommenteissa tuli voimakkaasti esille kanadalaisten ystävällisyys ja suvaitsevaisuus: 

”Kanadalaiset ovat hyvin hyväksyviä ihmisiä, hyvin kohteliaita, hyvin rehellisiä. Se on osa heidän kulttuuriaan. Siksi he hyväksyvät uusia ihmisiä. He ovat myös nykyään kiinnostuneempia muista kulttuureista. Ihmiset haluavat kokeilla erilaisia ​​ruokia, erilaisia ​​pukeutumistapoja. He haluavat nähdä maailmaa ja oppia uusista kulttuureista. Kanadalaiset eivät vain hyväksy ihmisiä maahansa ja yhteiskuntaansa, vaan myös muiden kulttuurien näkökohdat omaksi. Kanadan yhteiskunta koostuu monista erilaisista kulttuureista. On ehdottomasti kanadalaista olla monikulttuurinen.

Kanadassa ei palmujen alla opiskelu toteudu mutta vaihto-oppilaaksi Kanadaan kannattaa lähteä jo maan ystävällisten ihmisten takia. Jos tämä ei yksin vakuuta, alla vielä 18 muuta hyvää syytä valita vaihtokohteeksi Kanada.

1. Monipuolinen ja moderni 

Villi luonto ja upeat maisemat liitetään Kanadaan, samoin kuin ratsupoliisit, vaahterasiirappi ja jääkiekko. Teknologian kehityksessä Kanada on maailman kärkikastia  ja kulttuurin puolellakin Kanada on tunnettu, monet kuuluisuudet ovat täältä kotoisin. Maailman pinta-alaltaan toiseksi suurimmassa maassa asuva kansa on onnistunut luomaan modernin ja asukkaistaan huolta pitävän yhteiskunnan. 

2. Koulutus maailman kärkitasoa

Kanada kuuluu maailman viiden parhaimman maan joukkoon koulutuksessa ja Kanada investoi koulutukseen enemmän kuin yksikään muu maa. Kanadalaisten koulujen opetuksen laadussa ja resursseissa ei ole suuria poikkeamia. 95% kanadalaisista vanhemmista haluaakin, että heidän lapsensa käyvät julkisia kouluja. 

Kanadalaiset korkeakoulut sijoittuvat hyvin kansainvälisessä vertailussa. Korkeakouluissa on tarjolla yli 15000 eri opinto-ohjelmaa ja koulujen tasoissa ei ole suuria vaihteluja. Kanadalaiset yliopistot tekevät myös paljon tutkimusta.

3. Koulutettu väestö

91% kanadalaisista on käynyt toisen asteen koulun. Oppivelvollisuus kestää Kanadassa 12 vuotta ja koulu aloitetaan viimeistään 6-vuotiaana. Aikuisista, 25-64 -vuotiaat, yli puolella on college- tai yliopistotutkinto.  

4. Kaksi virallista kieltä; englanti ja ranska

Äidinkielenään englantia puhuu 56% ja ranskaa 20% asukkaista. Jokaisessa provinssissa on mahdollista opiskella englanniksi tai ranskaksi. Monilla alueilla on tarjolla myös ranskan kielikylpyluokkia. 

Entä ne muut kielet? Kolmanneksi eniten äidinkielenä puhutaan kiinalaisia kieliä, näiden jälkeen punjabia, arabiaa ja tagalogia.

5. Suvaitseva ja monikulttuurinen

Suurin osa kanadalaisista on eurooppalaisten maahanmuuttajien jälkeläisiä. 1900-luvun puolivälin jälkeen Kanadaan alkoi tulla maahanmuuttajia myös Oseaniasta, Karibialta ja Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Lähi-Idästä.  Väestönlaskennassa listataan yli 200 eri etnistä alkuperää ja 19% väestöstä ilmoittaa kuuluvansa johonkin näkyvään etniseen vähemmistöön. Viimeisen 150 vuoden aikana Kanada on toivottanut tervetulleeksi yli 17 miljoonaa maahanmuuttajaa. 

6. Alkuperäiskansoilla vakiintunut asema

Alkuperäiskansojen oikeuksien olemassaolo on vahvistettu perustuslaissa. Kanadan alkuperäiskansojen elinajanodote ja syntyvyys ovat 2000-luvulla lisääntyneet, samaan aikaan useammat alkuperäiskansoihin kuuluvat henkilöt ovat uskaltaneet ilmoittaa oikean etnisen perimänsä.  Alkuperäiskansojen osuus Kanadan väestöstä on noussut 2000-luvulla.

7. Yksi maailman turvallisimmista maista

Itse asiassa Kanada on ainoa englanninkielinen maa maailman 10. turvallisimman maan joukossa. 

8. Kattava terveydenhuolto 

Tällä hetkellä maailman paras ja kattavin. Kanadalaiset pitävät terveydenhuollon saatavuutta kansalaisoikeutena. Kanadaan opiskelemaan lähtevillä on oppilaitosten ottamat sairauskuluvakuutukset. 

9. Puhdas ympäristö

Ympäristöstä huolehtiminen on Kanadassa tärkeätä. Veden laatu on hyvä ja ilmassa on vähemmän saasteita kuin suurimmassa osassa maita. Kanadassa ympäristö on maailman seitsemänneksi puhtainta. 

10. Maailman onnellisin englanninkielinen maa 

Kanada on maailman seitsemänneksi onnellisin maa. Hallituksen osallistavat toimet ovat onnistuneet ja yleisen elämänlaadun jatkuva parantaminen on kaikkien tavoitteena. 

11. Erinomainen oppilashuolto 

Koulutusvienti on Kanadalle tärkeätä ja ulkomaalaisista oppilaista ja opiskelijoista huolehditaan hyvin. Kanadalaiset vaihto-ohjelmat kaikissa kouluissa ovat provinssien hallinnon valvomia. 

12. Sekä englantia ja ranskaa toisena kielenä

Kanadassa on paljon kokemusta englannin ja ranskan kielen opettamisesta vieraana kielenä. Näiden kielien opetus on korkeatasoista kaikkialla Kanadassa. 

13. Korkeakoulut kohtuuhintaisia

Suomalaisten opiskelijoiden näkökulmasta kanadalaisetkin lukukausimaksut ovat korkeita mutta vertailussa muiden englanninkielisten maiden kanssa kanadalaisten lukukausimaksut vaikuttavat kohtuullisilta. Alla olevassa vertailussa lukukausimaksut ovat täysihintaisia.

 

14. Opiskelijat saavat työluvan

Kanadassa opiskelevat voivat työskennellä opintojensa ohella.

15. Opiskelupaikkojen löytäminen on helppoa

Kanadalaisiin yliopistoihin voi tutustua täällä:  https://www.universitystudy.ca/search-programs/

16. Kanadaan pääsee ilman viisumia

Alle 6 kuukautta Kanadassa opiskelevien ei tarvitse hakea opiskelijaviisumia.  Joka on hakenut opiskelijaviisumia tietää kuinka stressaava tämä prosessi voi olla! 

Huom. Covid-19 aikana myös 6 kk tai sitä vähemmän aikaa maassa opiskelevien on haettava opiskelijaviisumia.

17. Paljon kaupunkeja

Kanadan 37 miljoonaisesta kansasta 80% asuu 160 kilometrin sisällä eteläisestä eli Yhdysvaltojen rajasta. Kanadassa on 41 kaupunkia, joissa on yli 100 000 asukasta. Kymmenessä kaupungissa on enemmän kuin puoli miljoonaa asukasta. 

18. Vakaa talous

Kanadan talous on hyvässä kunnossa ja Kanadan ennustetaan olevan G7 maista (Iso-Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat ) vahvin taloudellisessa kehityksessä seuraavan 50 vuoden ajan. 

19. Työskentele Kanadassa opintojen jälkeen

Valmistuttuasi Kanadalaisesta korkeakoulusta saat voit hakea 18 kuukauden mittaista oleskelulupaa. Oleskeluluvan aikana saat haet töitä Kanadassa ja vakituisen työpaikan myötä voit saada pysyvän oleskeluluvan. Maahantuloministeri Marco Mendicino esitteli uuden lain tammikuussa 2021 toteamalla Kanadan haluavan ulkomailla Kanadaan opiskelemaan tulleiden jäävän maahan pysyvästi.

Vaihto-oppilaaksi Kanadaan

Kanadaan pääsee myös vaihto-oppilaaksi high schooliin ja maahan saapuu vuosittain 40 000 lukioikäistä ulkomaalaista nuorta opiskelemaan high schoolissa yhden lukukauden tai pidemmän ajan. Kanadalaisten koulupiirien järjestämien kansainvälisten vaihto-oppilasohjelmien taso on korkea ja provinssien hallinto valvoo niitä. Kanadalaiset vaihto-oppilasohjelmat ovat kalliimpia kuin Yhdysvalloissa mutta vastineeksi vaihto-oppilas saa henkilökohtaista ohjausta ainevalinnoissa ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Kanadaan lähtevä vaihto-oppilas myös valitsee itse alueensa minne lähtee vaihtoon.  Kanadalaiseen high schooliin voi lähteä vaihto-oppilaaksi niinkin lyhyeksi ajaksi kuin kolme kuukautta.  

Vertaa ennen kuin valitset vaihtokohteen

Kanada on hyvä maa eri-ikäisille vaihtoon lähteville oppilaille ja opiskelijoille. Koulutuksen korkean tason ja ihmisoikeuksia arvostavan elämäntavan takia Kanada tarjoaa hyvän ympäristön nuorelle ihmisille oppia uutta ja kehittää sekä haastaa omaa osaamistaan. 

OECD:n “Better Life” indeksissä Kanada ja Suomi sijoittuvat lähelle toisiaan monissa kategorioissa. Vaihtoa suunnittelevan kannattaa miettiä omia tavoitteitaan tarkasti ennen lopullisen vaihtomaan valintaa. Jos tarkoituksena on lähteä englanninkieliseen maahan korkeakouluvaihtoon tai vaihto-oppilaaksi, suosittelen tekemään vertailun Kanadan kanssa ennen lopullista vaihtomaan valintaa. Esimerkiksi OECD:n sivuilla voi vertailla eri maita keskenään, samoin Hofsteden Culture Compassissa (www.hofstede-insights.com/country-comparison/). 

Lähteitä