10 kysymystä vaihto-oppilasvuotta suunnittelevalle

Vaihto-oppilasvuoden järjestäminen on pitkälti räätälöityä työtä ja kaikki vaihto-oppilasorganisaatiot mielellään vastaavat hakijoiden kysymyksiin.

Vaihto-oppilasvuotta suunnitellessa on hyvä miettiä miksi haluat vaihtoon, mitä vaihdossa ollessasi haluat tehdä ja mitä saavuttaa. Alla olevien kysymysten avulla voit myös kartoittaa mikä vaihto-oppilasorganisaatio sinulle parhaimmin sopisi.

#1 Miksi haluat lähteä vaihtoon? 

Joka ikinen vaihto-oppilasohjelman järjestäjä tulee kysymään sinulta miksi haluat lähteä vaihtoon. 

Tavallisimmat syyt miksi nuoret haluavat lähteä vaihtoon ovat elämän kokeminen toisessa maassa ja kulttuurissa, uusien ihmisten tapaaminen, kokemuksien ja kielitaidon kartuttaminen. 

Oli oma motivaattorisi mikä tahansa, tärkeintä on, että itse haluat lähteä vaihto-oppilaaksi. 

# 2 Millaiset arvosanat sinulla on?

Pääsääntöisesti vaihto-oppilasorganisaatiot edellyttävät vähintään seiskan keskiarvoa.

Jos lukiossa on tullut ekalla nelonen tai vitonen, voit ehtiä korottamaan arvosanaa ennen vaihto-oppilashakemuksen lähettämistä kohdemaahan. 

Osa vaihto-organisaatioista ei hyväksy nelosia tai vitosia ollenkaan. Kannattaa soittaa järjestöille ja kysyä minkälaisia arvosanoja he hakijoilta odottavat ennen kuin aloitat hakuprosessin. 

Vinkki: tulosta Wilmasta suoritusote syys- ja kevätlukukausien päättyessä. Useimmat järjestöt ovat kiinnostuneita lukukausien päättyessä olevista arvosanoista, eivät niinkään yksittäisten kurssien arvosanoista.

# 3 Onko sinulla erityisruokavalio? 

Osa järjestöistä ei ota vastaan vaihto-oppilaita, joilla on erityisruokavalio. Soita tai kysy chatin kautta miten valitsemasi organisaatio(t) suhtautuu ruokavaliorajoituksiin.

#4 Onko sinulla allergioita? 

Allergiat voivat huomattavasti rajoittaa isäntäperheiden löytymistä. Kaikki organisaatiot eivät hae paikkoja allergisille oppilaille. 

Jos olet käynyt allergiatestissä ja sinulla on sen tulokset, kannattaa se näyttää. Osa organisaatioista pystyy järjestämään paikkoja allergisille ja kaikki lisätieto allergioista on silloin hyväksi. 

#5 Haluatko saada vaihdon ajalta kurssihyvityksiä? 

Mahdollisten kurssihyvitysten määrä on kiinni oman koulusi käytäntöjen lisäksi myös siitä mitä opintoja olet jo Suomessa suorittanut ja kuinka pitkän ajan tulet viettämään vaihdossa. 

Vaihto-oppilasorganisaatioltasi voit kysyä jo ennen hakemista miten he voivat auttaa kurssihyvitysten saamisessa. 

#6 Haluatko jollekin tietylle alueelle?

Kaikki vaihto-oppilasorganisaatiot eivät anna tehdä aluetoiveita. 

#7 Mitä haluat harrastaa vaihdossa ollessasi? 

Jos sinulle on erittäin tärkeätä saada harrastaa omaa lajiasi vaihdossa ollessasi, voi vaihto-oppilasorganisaatiolla olla rajalliset mahdollisuudet vastata tähän toiveeseen. 

#8 Tulisivatko vanhempasi katsomaan sinua? 

Osa vaihto-oppilas organisaatioista kieltää vanhempien vierailun kokonaan, osa sallii sen tietyn ajanjakson puitteissa. Vaikka ette vielä olisi vanhempiesi kanssa aiheesta puhuneet, on hyvä selvittää tämäkin asia ennen kuin vahvistat vaihto-oppilaspaikkasi.

#9 Haluatko asua yhden isäntäperheen luona?

Kaikkein edullisimmassa ohjelmassa sinulla on kolme tai useampi isäntäperhe. 

#10 Haluavatko vanhempasi toimia isäntäperheenä? 

Kaikkein edullisin vaihto-ohjelma edellyttää, että oma perheesi toimii kolmen tai useamman vaihto-oppilaan isäntäperheenä kun sinä olet ulkomailla. 

Suurin osa vaihto-oppilasorganisaatioista ei odota sinun perheesi toimivan isäntäperheenä Suomessa. Jos isäntäperhetoiminta teitä kiinnostaa, myöntävät jotkut organisaatiot alennusta vaihto-oppilasohjelmasi hinnasta jos sinun perheesi ottaa vaihto-oppilaan vastaan Suomessa.

Kategoriat:Yleistä

Tagged as: