Miten kertoa vanhemmille

että haluat lähteä vaihto-oppilaaksi?

Osa 1 – selvitä miksi haluat vaihto-oppilaaksi

Vanhempasi saattavat olla yllättyneitä kun ilmoitat haluavasi lähteä vaihto-oppilaaksi. He ehkä tarvitsevat  aikaa ajatuksen sulattamiseksi ja aivan varmasti haluavat tietää, oletko valmis elämään ulkomailla vaihto-oppilaana muutaman kuukauden ajan. 

Kun mietit miten kertoisit vanhemmillesi vaihto-oppilassuunnitelmistasi, selvitä ensin seuraavat asiat itsellesi. 

Tiedä mikä on motivaatiosi lähteä vaihto-oppilaaksi

Onko kouluvuosi, tai lukukausi, vaihto-oppilaana jotain mihin oikeasti haluat käyttää aikaa ja rahaa? Kysy itseltäsi:

  • Haluatko lähteä vaihtoon koska se on sinulle itsellesi tärkeätä vai ajatteletko, että sinunkin pitäisi lähteä kun monet koulukavereistasi ja ystävistäsi ovat olleet vaihdossa tai lähdössä vaihto-oppilaaksi?
  • Oletko valmis tutustumaan moniin eri ikäisiin ihmisiin erilaisista taustoista? 
  • Uskaltaisitko hoitaa omia asioitasi ulkomailla vieraalla kielellä?

Mihin maahan lähteä vaihto-oppilaaksi?


Suomalaiset toisen asteen oppilaat voivat lähteä vaihto-oppilaaksi 56 eri maahan (järjestöjen koko valikoima syksyllä 2021). Tässä on monta maata valittavana!

Oman kohdemaan valintaan vaikuttavat ennen kaikkea omat mieltymyksesi, kielitaitosi ja kykysi sietää epävarmuutta. 

Listaa ensin sinua matkakohteina kiinnostavat maat ja kulttuurit. Valitse sitten listaltasi kolme maata, jonne voisit ajatella lähteväsi vaihto-oppilaaksi. Käy alla olevat kysymykset läpi valitsemiesi kolmen maan kohdalla:  

  • Haluaisitko oppia puhumaan isäntämaasi kieltä sujuvasti? 
  • Oletko valmis opiskelemaan isäntämaasi kieltä, jotta pärjäisit isäntäperheesi kanssa ja koulussa?
  • Uskaltaisitko lähteä maahan, jonka kieltä et osaa hyvin?
  • Haluaisitko oppia puhumaan harvinaisempaa kieltä?  Jos haluat niin miksi?
  • Haluaisitko maahan, jossa julkisen koulutuksen taso on korkea?

Kuinka kauan olla vaihto-oppilaana?

Vaihto-oppilaaksi ulkomaille voit lähteä 1-10 kuukaudeksi. Eniten vaihtoehtoja kohdemaissa löytyy silloin, jos olet valmis viettämään vaihdossa vähintään yhden lukukauden. Valtaosa lukiosta ja ammattikoulusta vaihto-oppilaiksi lähtevistä suomalaisnuorista viettää ulkomailla kokonaisen lukuvuoden.

Vaihdon pituutta miettiessä kysy itseltäsi:

  • Minkä ikäisenä haluat lähteä vaihto-oppilaaksi?
  • Haluaisitko käydä koulua ulkomailla mutta myös valmistua suomalaisesta koulusta samaan aikaan omien kavereiden kanssa?
  • Mitä haluat kokea ja/tai oppia kohdemaan koulussa?
  • Haluatko riittävästi aikaa tutustuaksesi paikallisiin ihmisiin ja oppiaksesi maan tapoja?

Kokonaisen lukuvuoden aikana ehdit rauhassa tutustua kohdemaasi tapoihin ja ihmisiin. Samalla kieli- ja kansainvälisyystaitosi kehittyvät huimasti. Kun palaat Suomeen, aloitat sillä suomalaisella luokka-asteella, jolta olit vaihdon aikana poissa. Koulusi voi antaa sinulle vaihdon aikaisista opinnoista hyvityksiä mutta harvemmin on mahdollista saada hyvityksiä kokonaisen lukuvuoden verran.

Mitä lyhyemmän ajan ulkomailla vietät vaihto-oppilaana, sen helpompi vaihtosi on sovittaa yhteen suomalaisten opintojen kanssa. Lyhyen vaihdon aikana sinun täytyy aktiivisesti pyrkiä tutustumaan mahdollisimman moneen ihmiseen heti alusta alkaen, jotta saat vaihdosta parhaimman hyödyn irti.

Valitse vaihto-oppilasjärjestösi

Kaikki Suomessa edustetut järjestöt ovat luotettavia ja sinun päätettäväksesi jää lähinnä minkä järjestön palvelut tuntuvat itsellesi sopivimmalta.

Mieti seuraavia asioita:

  • Haluatko, että mahdollisimman monet vaihto-oppilasohjelmaan liittyvät palvelut sisältyvät hintaan vai olitko valmis käyttämään aikaa hankkiaksesi osan palveluista, esim. lennot, itse?
  • Voisiko oma perheesi toimia Suomessa isäntäperheenä, jos sillä tavoin vaihto-oppilasohjelman kustannuksia saa alas?
  • Minkälaisia retkiä haluaisit vaihto-oppilasohjelman hintaan sisältyvän?
  • Kuinka tarkkaan haluaisit valita oman vaihtokohteesi? Riittääkö sinulle tieto siitä, mihin maahan menet vai haluaisitko valita alueen tai jopa koulun jonne menet?

Kysy muiden kokemuksista

Oman koulusi opo saattaa tietää, kuka on ollut vaihto-oppilaana valitsemassasi kohdemaassa. Kysy hänen kokemuksestaan! Netistä löydät monien vaihto-oppilaina olleiden kertomuksia, osa myös vastaa heille blogissa tai sosiaalisessa mediassa lähetettyihin kysymyksiin.

Kysy, mitä vaihto-oppilaina olleet oppivat ulkomailla ollessaan ja minkä takia he suosittelevat vaihto-oppilaaksi lähtöä muille.

  • Onko vanhojen vaihto-oppilaiden kertomuksissa jotain uutta sinulle? Mitä ajatuksia se herättää sinussa?
  • Minkälaiset vaihto-oppilaskokemukset vahvistavat haluasi lähteä vaihto-oppilaaksi?

Perustele miksi haluat vaihto-oppilaaksi

Kun olet käynyt edelliset viisi kohta läpi, osaat kertoa muillekin mikä on sinun motivaatiosi lähteä vaihto-oppilaaksi ja miksi valitsit kohdemaasi. Tiedät kuinka pitkä vaihto-oppilasjakso sopii sinulle ja mikä vaihto-oppilasjärjestö tuntuu sinulle parhaimmalta. Lisäksi tiedät mitä taitoja jo vaihto-oppilaina olleet nuoret saivat ulkomailla ollessaan ja mitkä näistä taidoista uskot itsekin saavasi.

Edellä olevat asiat kertovat vanhemmillesi motivaatiosi tasosta ja se, että käytit aikaa selvittääksesi asioita, on osoitus heille siitä, että sinulla on paitsi intoa lähteä vaihto-oppilaaksi myös oma-aloitteisuutta.

1 reply