Vaihto-oppilasmaat

Minne voi mennä vaihtoon toisen asteen koulusta?

Kouluilla on omia lyhyitä vaihto-ohjelmia, jotka saattavat innostaa lähtemään ulkomaille kouluun pidemmäksikin aikaa. Koulun järjestämistä vaihto-ohjelmista saat hyvän ensi tuntuman siitä, millaista olisi asua isäntäperheessä ja käydä koulua ulkomailla.

Suomalaiset vaihto-oppilasjärjestöt välittävät vaihto-oppilaspaikkoja 56 eri maahan. Jos et ole aivan varma, miten kohdemaasi valitsisit, lue täältä vinkkejä.

Vaihto-oppilasmaat Pohjois-Amerikassa

Suomalaisnuorten suosituin vaihto-oppilaskohde on Yhdysvallat, jonne voi mennä 5 tai 10 kuukaudeksi high schooliin. Kanadan viileämpi ilmasto ja kalliimmat hinnat selittävät miksi sinne on vähemmän hakijoita kuin Yhdysvaltoihin. Kanadalaiseen high schooliin voi mennä 3, 5 tai 10 kuukaudeksi.

KohdemaaAFSASSEExploriusMirloRotarySTSTRUp GlobalYFU
Kanadaxxxxxxxxx
Yhdysvallatxxxxxxxxx

Vaihto-oppilaaksi Oseaniaan

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on kahdenlaisia ohjelmia; vaihto-oppilasohjelmia, joissa isäntäperheet ovat vapaaehtoisia ja koulumaksullisia ohjelmia, joissa maksetaan sekä isäntäperheille että kouluille. Ensimmäinen ohjelmavaihtoehto vapaaehtoisilla isäntäperheillä on edullisempi mutta paikkamäärä tähän ohjelmaan on rajallinen.

Australiaan ja Uuteen-Seelantiin voi lähteä vaihto-oppilaaksi suomalaisen kouluvuoden mukaisesti heinä-elokuussa tai tammi-helmikuussa, jolloin koulut Australiassa ja Uudessa-Seelannissa alkavat. Vaihto-oppilasohjelman kesto vapaaehtoisessa isäntäperheessä on 5 tai 10 kuukautta. Koulumaksullisessa ohjelmassa voi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa oleskella 3,6,9 tai 12 kuukautta.

KohdemaaAFSASSEExploriusRotarySTSTRUp GlobalYFU
Australiaxxxxxxx
Uusi-Seelantixxxxxxxx

Vaihto-oppilaaksi Eurooppaan

Euroopan maissa suosituimmat vaihto-oppilaskohteet ovat Espanja, Italia, Ranska ja Saksa. Kaikissa Euroopan maissa kohdemaan kieli on koulussa ja isäntäperheessä käytetty kieli. Joissakin maissa on mahdollista lisämaksusta saada paikka englanninkielisessä yksityiskoulussa.

Iso-Britannia, Irlanti ja Ruotsi kiinnostavat monia vaihto-oppilaaksi haluavia mutta vaihto-oppilaspaikkoja vapaaehtoisissa isäntäperheissä on näissä maissa todella vähän, jos ollenkaan.

Eurooppa sopii kohteena nuorelle, joka haluaa kehittää jonkun eurooppalaisen kielen taitoa ja/tai hankkia osaamista myöhempiä opintoja /työskentelyä varten Euroopassa.

Euroopassa voi käydä koulua vaihto-oppilaana 5 tai 10 kuukautta.

KohdemaaAFSASSEExploriusRotarySTSTRUP GlobalYFU
Belgiaxxxx
Bulgariax
Espanjaxxxxxxxx
Hollantixxxx
Irlantixxx
Islantix
Iso-Britanniaxxxxx
Italiaxxxxxxx
Itävaltaxxxx
Kroatiax
Latviaxx
Liettuax
Norjaxxx
Portugalixx
Puolaxx
Ranskaxxxxxxxx
Romaniax
Ruotsixxx
Saksaxxxxxxx
Serbiaxx
Slovakiax
Sveitsixxxx
Tanskaxxx
Tsekkixxx
Turkkix
Unkarixxx
Venäjäx
Virox

Vaihto-oppilaaksi Aasiaan

Aasiassa suosituin vaihto-oppilaiden kohdemaa on Japani, jonne saakin vaihto-oppilaspaikan melko hyvin. Japaniin lähtöä suunnittelevan on hyvä tietää, että koulua käydään japaniksi ja isäntäperheiden englanninkielen taito ei ole korkea. Vaihto-oppilaan tulee ennen lähtöään, mahdollisesti jo hakuvaiheessa, osoittaa osaavansa japaninkielen alkeet.

Japaniin voi lähteä suomalaisen lukuvuoden mukaisesti heinä-elokuussa tai japanilaisen lukuvuoden mukaisesti maaliskuussa.

Aasiassa voi oleskella vaihto-oppilaana 5 tai 10 kuukautta. Lukuvuosi aasialaisissa maissa alkaa eri aikoihin tammi-syyskuussa. Varaudu siihen, ettei kaikkiin Aasian maihin voi lähteä suomalaisen lukuvuoden mukaisesti.

KohdemaaAFSASSEExploriusRotarySTSTRYFU
Etelä-Koreaxxx
Filippiinitx
Hong Kongx
Indonesiaxx
Intiax
Japanixxxxxxx
Kiinaxxxxx
Malesiax
Taiwanx
Thaimaaxxxx

Vaihto-oppilaaksi Latinalaiseen Amerikkaan

Espanjankielestä kiinnostuneelle on eniten mahdollisia vaihto-oppilaskohteita. Suosituimmat espanjankieliset maat vaihto-oppilaiden parissa ovat Espanja ja Latinalaisessa Amerikassa sijaitseva Argentiina.

Latinalaisessa Amerikassa arkipäivän espanjankielessä on sanoja alkuperäiskansojen kielistä sekä englannista. Sinun ei kuitenkaan tarvitse pelätä oppivasi heikompaa espanjaa Latinalaisessa Amerikassa sillä espanjankielisten maiden kielenhuoltoviranomaiset tekevät yhteistyötä espanjankielen tason säilyttämiseksi.

Latinalaisessa Amerikassa voit käydä koulua 5 tai 10 kuukautta. Lukuvuosi alkaa eri aikoihin eri maissa tammi-syyskuun aikana.

KohdemaaAFSASSEExploriusRotarySTSYFU
Argentiinaxxxxxx
Brasiliaxxxx
Chilexxx
Costa Ricaxx
Dominikaaninen tasavaltax
Ecuadorxx
Hondurasx
Kolumbiax
Meksikoxxxx
Panamax
Paraguayxx
Peruxx
Uruguayxx

1 reply