Vaihto-oppilasjärjestöt (USA)

Suomessa puhutaan kaupallisista ja voittoa tavoittelemattomista järjestöistä. Paljoakaan eroa näiden toiminnassa ei ole, sillä viranomaissäännökset ja lait säätelevät vaihto-oppilastoimintaa toimijan juridisesta rakenteesta huolimatta.

Vaihto-oppilasjärjestöt

Jos lähdet Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaaksi on vastaanottava järjestö melko varmasti voittoa tavoittelematon. Kaikki Suomesta Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaita lähettävät toimistot työskentelevät voittoa tavoittelemattomien amerikkalaisten organisaatioiden kanssa.

Mistä tiedän onko ohjelmani järjestäjä voittoa tavoittelematon?

Kysy järjestävältä toimistolta mikä viisumi sinulle haetaan. Jos sinulle haetaan J-1 viisumi, silloin vastaanottava järjestö USA:ssa on voittoa tavoittelematon.

Viisumin ehtona on, että sinusta Yhdysvalloissa vastaa Yhdysvaltain Ulkoministeriön hyväksymä järjestö, “sponsor”. Listan tällä hetkellä hyväksytyistä järjestöistä löydät täältä. Jos listaa on vaikea saada auki, löydät tiedot hyväksytyistä organisaatioista myös täältä. Listoilla näkyvät amerikkalaiset järjestöt ovat todennäköisesti eri nimisiä kuin toimisto, jonka kanssa Suomessa asioit.

Vaihto-oppilasohjelmia välittävät toimistot käyttävät monia nimityksiä J-1 vaihto-oppilasohjelmasta, esim. Classic High School. Viisumiluokan, J-1, lisäksi toinen tunnuspiirre on hinta, amerikkalaiset J-1 vaihto-oppilasohjelmat ovat edullisempia kuin muut Pohjois-Amerikassa järjestettävät vaihto-oppilasohjelmat.

Kolmas tunnuspiirre on isäntäperheiden vapaaehtoisuus. J-1 ohjelmassa mukana oleville isäntäperheille ei vaihto-oppilaiden viisumisäännösten takia voida maksaa vaihto-oppilaan majoittamisesta.

Lisäksi voittoa tavoittelemattomissa J-1 ohjelmissa asetetaan enemmän vaatimuksia hakijoille kuin muissa kansainvälisissä kouluohjelmissa.

J-1 ohjelmassa et voi juurikaan esittää toiveita isäntäperheen, asuinpaikan tai koulun suhteen. Jos sinulla on paljon toiveita asuinpaikan ja/tai harrastusten suhteen, joku muu kuin J-1 vaihto-oppilasohjelma saattaa olla sinulle parempi vaihtoehto.

Ketkä Suomessa välittävät paikkoja voittoa tavoittelemattomille vaihto-oppilasjärjestöille?

Alla on luettelo Suomessa toimivista vaihto-oppilastoimistoista, jotka välittävät J-1 paikkoja.

Linkeistä pääset toimistojen USA:n vaihto-oppilasohjelmien hintoihin.

OrganisaatioUSA:n vaihto-oppilasohjelman hinnastoVastaanottava järjestö USA:ssa
AFShttps://www.afs.fi/programs/yhdysvallat-ohjelmat/AFS-USA, Inc.
ASSEhttps://www.studentexchange.fi/ohjelmamaksut/ohjelmamaksutASSE International, Inc.
Exploriushttps://www.explorius.fi/Prices-and-information/Pricing-Tool/USA/Classic/10-months/autumn-2021/Council for Educational Travel USA
Mirlohttps://mirlo.fi/perinteinen-vaihto-oppilasohjelma/International Cultural Exchange Services, Inc.
Rotaryhttp://rye.fi/vuosivaihto/10 eri Rotarypiiriä
STShttps://www.sts.fi/vaihto-oppilas/kohdemaat/pohjois-amerikka/usa/
STS Foundation ja muita
Tr-Kielimatkathttps://kielimatkat.net/usavaihto/Eri järjestöjä
Up Global
https://upglobal.net/fi/host-family/home-usa/
Eri järjestöjä
YFUhttps://yfu.fi/vaihto-oppilaaksi/ohjelmahinnat/Youth for Understanding USA, Inc.