Miten lämmintä on Yhdysvalloissa?

Yhdysvalloissa on monta eri ilmastoaluetta ja ilmasto vaihtelee paljon sen mukaan missä päin Yhdysvaltoja olet.

Useimmiten oletetaan, että lämmintä on lähinnä Yhdysvaltojen eteläosissa mutta lämpötilat ovat yllättävän korkeita pohjoisemmissakin osavaltioissa. Kun lähdet Yhdysvaltoihin vaihtoon, kesälämpötiloja tärkeämpi tieto on muiden vuodenaikojen lämpötilat.

Northeast

Koilliseen ilmastoalueeseen kuuluvat Connecticut, Delaware, District of Columbia, Maine, Maryland,  Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Virginia. Näiden lisäksi North Carolina ja West Virginia ovat osittain tällä ilmastoalueella. 

Tällä alueella kesät ovat lämpimiä ja kosteita, alueen eteläisimmissä osissa on paikoittain kuumaa. Talvikin on kostea, lämpötilat vaihtelevat viileästä kylmään ja talven kylmimmät lämpötilat ovat Uuden Englannin pohjoisosissa. Kevät ja syksy ovat koillisalueella miellyttäviä. 

Kesän keskilämpötila alueella on 20 C ja talven -6 C. 

Tiesitkö, että talvella Vermontin, New Hampshiren ja Mainen osavaltioissa sataa enemmän lunta kuin Alaskassa? Alueen lämpimimmät osavaltiot ovat Maryland, Virginia ja North Carolina.

Midwest

Keskilännen ilmastoalueeseen kuuluvat Illinois, Iowa, Indiana, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Ohio ja Wisconsin. Ilmasto alueella vaihtelee paljon vuodenaikojen ja osavaltioiden välillä. Alueen kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Talven ja kesän lämpötilojen välinen ero on 40 celsiusastetta. 

Talvella lämpötila voi kylmimmillään olla lähempänä -20 C, varsinkin öisin. Suurimmalta osaltaan talven päivälämpötilat ovat 0-10 C. 

Keskilännen parhaimmat vuodenajat ovat kevät ja syksy, jolloin lämpötilat alueella vaihtelevat 10 ja 25 C asteen välillä. Kesät ovat kuuman kosteita ja lämpötila yli 30 C. Tornadot, joista valtaosa pieniä, ovat tavallisia kesällä nk. Tornado Alleyn alueella. 

Sateet ovat tavallisia keväällä, kesällä ja alkusyksystä. Runsaslumisimpia osavaltioita alueella ovat Michigan, Wisconsin ja Minnesota. Alueen lämpimimmät osavaltiot ovat Kansas ja Missouri.  

South Central

South Centralin alueeseen kuuluvat Arkansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Oklahoma ja Teksas.  Alueen talvet ovat leutoja, varsinkin Meksikonlahden rannalla sijaitsevissa Louisianassa, Mississippissä ja Teksasissa.  

Talvilämpötila ont alueella keskimäärin 10 celsiusastetta, poikkeuksena pohjois-Oklahoma, jossa talven keskilämpötila on 4 C. Oklahomassa sataa lunta enemmän kuin muissa alueen osavaltioissa, tosin lunta ei sielläkään tule kuin muutamana päivänä koko talven aikana. 

Sateisimmat osavaltiot alueella ovat  Louisiana ja Mississippi. Vuoden sateisin kuukausi on tammikuu.

South Centralin kesät ovat kuumia ja erittäin kosteita, kesälämpötilat ovat keskimäärin 30-35 celsiusastetta. Kuumimpana aikana lämpötilat Louisianassa, Mississippissä ja Teksasissa ovat lähempänä 40 C. Korkean ilmankosteuden takia ukkosmyrskyt ovat tavallisia kesäisin, Oklahomassa ja Teksasissa on myös tornadoja. 

Alueen osavaltioista kaksi, Louisiana ja Teksas, kuuluvat Yhdysvaltojen viiden kuumimman osavaltion joukkoon. Alueen osavaltioista viilein, Oklahoma, on Yhdysvaltojen 11. lämpimin osavaltio. 

Southeast

Kaakkoisalueeseen kuuluu kuusi osavaltiota:  Alabama, Georgia, Florida, North Carolina, South Carolina, Tennessee ja osa West Virginiasta.  Alueen talvet ovat hyvin leutoja, keskilämpötilat päivisin vaihtelevat 10-15 C välillä. Lumisateiden sijaan talvisin sataa, kevyttä lumisadetta on vuoristoisilla alueilla.   

Kesät ovat hyvin kosteita ja kuumia, keskilämpötila 32 C. Ukkosmyrskyt ovat kesällä tavallisia. 

Kevät saapuu näihin osavaltioihin aikaisin, kukat alkavat kukkimaan jo maaliskuussa ja lämmin sää jatkuu aina lokakuun puoleen väliin saakka, 

Tiesitkö, että Florida on Yhdysvaltain kuumin osavaltio? Kaakkoisalueen kylmimmässäkin osavaltiossa, Tenneseessä, vuoden keskilämpötila on 14 C. 

Southwest

Arizona, Kalifornia, Nevada, New Mexico sekä osa Coloradosta ja Utahista muodostavat lounaisen alueen. Tällä alueella on vuoristoja, aavikkoja sekä rannikkoa. Lämpötilavaihtelut lounaisalueella ovat suuret, esim. pohjoisessa talven keskilämpötila on 7 C kun samaan aikaan etelässä Arizonan Phoenixissa paistatellaan päivää 25 C lämmössä. 

Arizona, Nevada, New Mexico ja osa Kaliforniasta ovat aavikkoa, jossa talvet ovat lämpimiä ja keskilämpötilat 20 – 25 C. Tämä alue on kesäisin hyvin kuuma ja kuiva, päivälämpötilat ovat lähempänä 40 C astetta. 

Alueen pohjoisosista, Colorado ja Utah mukaan lukien, löytyvät kylmimmät lämpötilat. Varsinkin vuoristoisilla alueilla lämpötila voi laskea talvella alle 0 C. Kesäisin tällä seudulla nautitaan miellyttävistä 20 – 25 C asteen lämpötiloista. 

Tyyni Valtameri hillitsee Kalifornian rannikon lämpötilojen vaihteluja, kesällä meri viilentää ilmaa ja talvella estää ilman muuttumasta liian kylmäksi. Kesällä keskilämpötila on 20-25 C ja talvella 10 – 20 C.

Kalifornian rannikolla ja vuoristoalueilla sataa jonkin verran mutta muuten lounaisalue on vähäsateinen, varsinkin kesällä. 

Syksy ja kevät ovat lounaisalueen miellyttävimmät vuodenajat alueen lämpötilojen vaihdellessa 15 – 25 C välillä. 

Northwest

Luoteissalueen osavaltioita ovat Oregon, Washington, Idaho, Montana, Wyoming sekä osa Utahista että Coloradosta. Tämä on Yhdysvaltain sateisinta aluetta, varsinkin Tyynen Valtameren rannikolla Oregonissa ja Washingtonissa. Rannikolla sataa jokaisena vuodenaikana ja eniten talvella sekä keväällä.  

Alueen lämpötilat vaihtelevat paljon vuodenaikojen mukaan. Kesät ovat miellyttävän lämpimiä mutta harvoin kuumia, jonka takia alue on innokkaiden ulkoilijoiden suosima. 

Talvet Tyynen Valtameren rannikolla Oregonissa ja Washingtonissa ovat märkiä ja viileitä, lämpötilojen pysytellässä -1 C ja 4 C välillä.  Luoteisalueen vuoristoisilla seuduilla lämpötila on talvella usein alle nollan ja öisin lämpötila voi pudota lähemmäksi -20 C astetta. Näillä alueilla sataa paljon lunta talvisin ja alue tunnetaan erinomaisista hiihtomahdollisuuksista.  

Kalliovuorilla sää vaihtelee nopeasti. Talvella alueella on paljon lunta, tuulista ja lumimyrskyjäkin esiintyy. Talvella yölämpötila voi pudota alle -30 C. Kalliovuoret ovat hiihtäjien suosiossa, täällä on lähes 120 hiihtokeskusta. 

Kevät Kalliovuorilla on arvaamaton, lämpötilat vaihtelevat nopeasti kylmän ja lämpimän välillä. Kesät ovat miellyttäviä. 

Havaiji

Havaijilla on muista osavaltioista täysin poikkeava ilmasto. Lämpötilavaihtelut ovat pieniä ja vuodenaikoja on käytännössä kaksi, kesä eli havaijiksi Kau ja talvi (Hooilo). Kesän keskilämpötila on 30 C ja talven 25 C astetta. Sadekausi on talvella. 

Havaiji on Yhdysvaltain toiseksi lämpimin osavaltio. 

Alaska

Alaska on Yhdysvaltain kylmin osavaltio ja viidenneksi lumisin. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä, kesät miellyttäviä ja kuivia. Suurin osa Alaskan väestöstä asuu kaupungeissa. 

Lisää tietoja lämpötiloista Yhdysvalloissa löydät täältä.